Zelf op pad

Op veel Noorderlicht bestemmingen worden Noorderlicht tours aangeboden. Voordelen zijn dat je met een lokale gids op pad gaat, die de leuke plekjes kent en je ook van alles uit kan leggen over het Noorderlicht en fotografie. Maar je kunt natuurlijk ook zelf 'op jacht' gaan. Wel zo spannend toch? Maar wat is dan een goede locatie? En waar moet je precies naar kijken/zoeken? En wat heb je allemaal nodig? Met deze 10 tips help ik je op weg.
 

 1. Check het weer
  De belangrijkste voorwaarde om het Noorderlicht te kunnen zien is dat de lucht helder is. Het is dus belangrijk het weer te checken voordat je op avontuur gaat. In de Scandinavische landen is www.yr.no altijd een betrouwbare website. In IJsland raad ik aan de site www.vedur.is te raadplegen. Deze heeft zelf een speciale 'Aurora forecast', die aangeeft waar het bewolkt is en waar het helder. Zelf gebruik ik ook de app ‘WeatherPro’. Maar let op: vertrouw nooit blind op deze apps! Zeker in landen als IJsland en Noorwegen is het weer soms compleet onvoorspelbaar. Houd dus zelf ook het weer in de gaten. Kijk bijvoorbeeld of je sterren kunt zien.  
      
 2. Houd de Noorderlicht activiteit in de gaten met een app
  Er zijn tal van apps die de Noorderlicht activiteit monitoren. Deze kunnen een goede indicatie geven van de kans om het Noorderlicht te zien en hoe sterk. Let op: deze foto's zijn niet 100% accuraat. Ze geven een indicatie van de activiteit. Regelmatig komt het voor dat je iets heel anders te zien krijgt dan dat je zou verwachten op basis van de apps. Zelf maak ik meestal gebruik van de apps ‘My Aurora Forecast’ en ‘SpaceWeatherLive’. Die laatste geeft iets meer technische informatie voor degenen die zich daarin zouden willen verdiepen.
   
 3. Zet je ‘gear’ klaar
  Zorg dat je je spullen ruim van tevoren klaar hebt staan. Misschien moet je namelijk wel ineens hals over kop de deur uit als er activiteit is! Op de pagina over fotografie beschrijf ik wat je allemaal moet nemen als je het Noorderlicht gaat fotograferen. Belangrijk om niet te vergeten: camera, statief, extra batterijen, extra geheugenkaartje(s), hoofdlamp, hand- en voetwarmertjes en iets te eten en (iets warms) te drinken.    
   
 4. Kleed je warm aan
  Een avondje ‘op jacht’ naar het Noorderlicht betekent meestal een lange avond buiten. Regelmatig ben ik pas ruim na middernacht thuis; soms zelfs pas rond 4.00u! Houd hier dus niet alleen rekening mee in de planning, maar kleed je ook voldoende warm aan! Het geheim is laagjes, laagjes, laagjes... Lees hier meer over wat je aan moet trekken om jezelf warm te houden.
   
 5. Zoek een donkere plek
  Als je er klaar voor bent dan is het belangrijk om een donkere plek te vinden, waar je zo weinig mogelijk last hebt van lichtvervuiling. Soms kan dit dichtbij je accommodatie zijn, soms is het verstandig om een stukje te rijden. Ik raad aan overdag alvast één of meerdere plekken uit te zoeken waar je ’s avonds heen wilt gaan. Let er hierbij op dat je een mooi uitzicht of een mooie compositie richting het noorden hebt (waar het Noorderlicht meestal verschijnt). 
   
 6. Richt je camera naar het noorden
  Zoals bij punt 5 genoemd: Houd het noorden goed in de gaten, daar verschijnt meestal het Noorderlicht. Installeer ook alvast je camera en richt deze naar het noorden.
   
 7. Heb geduld!
  Soms duurt het even voordat het Noorderlicht zich laat zien. Heb je een mooie plek gevonden en is het helder? Staat alles klaar? Wacht nu rustig af. Maak bijvoorbeeld een gezellig kampvuurtje en neem wat lekkers te eten en te drinken mee. Je geduld zal worden beloond! 
   
 8. Check regelmatig met je camera of er al activiteit is
  Je camera is veel gevoeliger voor licht dan het menselijk oog. Mogelijk is er dus al activiteit, maar kun je het nog niet (goed) zien met het blote oog. Maak daarom regelmatig even een foto om te kijken ‘of er al wat is’. Soms levert dit overigens verrassend mooie foto’s op!
   
 9. Vergeet niet de andere kant op te kijken
  Als je soms heel gefocust bezig bent dan vergeet je nog wel eens om je heen te kijken. Zo is het ook met het Noorderlicht. Begint het Noorderlicht te dansen? Staar je dan niet blind op het noorden; blijf om je heen kijken! En niet alleen achter je, maar ook boven je… Wellicht zie je wel een spectaculaire Noorderlicht corona! 
   
 10. Enjoy the show!
  En vergeet vooral ook niet om af en toe je camera uit te zetten (of een timelapse te laten maken) en gewoon van het bijzondere moment te genieten :-)