Smartphone Fotografie
Noorderlicht fotograferen met je smartphone
Het Noorderlicht fotograferen met je smartphone kan best lastig zijn vanwege de beperkte functionaliteiten die telefooncamera’s nou eenmaal hebben. Telefooncamera’s worden echter steeds beter en bij de ‘high-end’ smartphones is het vaak mogelijk om bijvoorbeeld diafragma, sluitertijd en ISO handmatig in te stellen. Maar ook met minder geavanceerde smartphones kun je mooie plaatjes van het Noorderlicht schieten – zeker met de juiste instellingen. Hieronder een aantal tips om je op weg te helpen.
-
Gebruik een statief of stabiel oppervlak. Nachtfotografie gaat gepaard met lange sluitertijden. Om cameratrilling en onscherpe foto's te voorkomen, is het belangrijk om je camera zo stil mogelijk te houden tijdens de opname. Tegenwoordig bestaan er bijvoorbeeld speciale statieven voor je telefoon. Als je geen statief hebt, zoek dan een stabiel object (bijv. een tafel of een steen) om je telefoon tegenaan te zetten.
-
Zorg ervoor dat de flitser van je telefoon is uitgeschakeld. Een flitser werkt bij het forograferen van het Noorderlicht alleen maar averechts, omdat de flits alleen de voorgrond zal belichten.
-
Bij veel smartphones is het mogelijk handmatig scherp te stellen. De juiste focus heeft grote invloed op de kwaliteit van je foto's, google dus even of dit bij jouw smartphone ook mogelijk is en hoe je dit precies doet. Stel je focus in door scherp te stellen op een ver helder object, zoals een ster. Vergendel de focus vervolgens (bij veel smartphones door je vinger enkele seconden op het scherm te houden). Sommige smartphones hebben ook een mogelijkheid om de focus op 'oneindig' in te stellen, dit is een goed (en makkelijk!) alternatief.
-
Als je telefoon hierover beschikt, gebruik dan de handmatige of pro-modus. Sommige mobiele telefoons hebben een handmatige of pro-modus waarmee je instellingen zoals diafragma, sluitertijd, ISO en focus kunt aanpassen. Stel ze als volgt in:
-
Gebruik het grootst mogelijke diafragma (dit is juist het kleinste getal!)
-
Stel de sluitertijd in op 5-15 seconden. Pas aan en experimenteer op basis van de snelheid en intensiteit van het Noorderlicht. Schiet je uit de hand, dan is het aan te raden om een sluitertijd van maximaal 3 seconde te gebruiken.
-
Wees voorzichtig met de ISO-waarden. Anders dan veel DSLR-camera’s hebben hogere ISO-waarden al gauw invloed op de kwaliteit van de foto. Start bijvoorbeeld met een ISO van 400.
-
-
Heeft de camera app van jouw smartphone geen handmatige modus? Dan zijn er verschillende mogelijkheden:
-
Er zijn (gratis) apps beschikbaar waarmee je camera-instellingen van jouw telefooncamera wel handmatig in kunt stellen. Google of deze voor jouw smartphone ook beschikbaar zijn.
-
Veel smartphones hebben wel een speciale nacht- of ‘low light’-modus. Deze modi optimaliseren de instellingen voor omstandigheden met weinig licht, waardoor ze ook kunnen helpen bij het fotograferen van het Noorderlicht.
-
Bij mijn weten hebben alle smartphones de mogelijkheid de automatische belichting aan te passen (vaak door middel van een slider). Verhoog deze om het Noorderlicht goed te kunnen zien op de foto. Dit is met name belangrijk als het Noorderlicht vaag is.
-
-
Vermijd zoom! Gebruik geen digitale zoom op je telefoon omdat dit de beeldkwaliteit verslechtert. Je kunt je foto beter bijsnijden in de nabewerking.
-
Als je telefoon de optie biedt, overweeg dan om in RAW-formaat te fotograferen. Dit geeft je meer flexibiliteit bij het nabewerken van je foto's.
Samenvattend: het kan een grotere uitdaging zijn het Noorderlicht vast te leggen met je smartphone dan met een DSLR- of mirrorless camera. Toch kun je met de juiste instellingen (en een beetje geluk :-)) prachtige foto's maken. De kwaliteit zal uiteindelijk ook deels afhangen van je specifieke smartphone. Probeer de camera in ieder geval al goed te kennen voordat je op pad gaat. Zo maak je niet alleen betere foto’s, maar kun je ook net iets meer genieten van het moment zelf!
Deze foto's maakte ik in november 2022 met mijn iPhone 13 in Tromsø