Noorderlicht jagen op Texel

Noorderlicht op Texel

‘CME ALERT!’ stuurde Arcticans collega Ruben zondagmiddag. Ik opende het bericht… Oei, dat zag er veelbelovend uit! Als alles mee zou zitten een aanzienlijke kans om het Noorderlicht in Nederland te zien. En aangezien ik het Noorderlicht nog nooit in Nederland had gezien was ik mijzelf verschuldigd een poging te wagen. Dus ik besloot maandagavond naar mijn geliefde Texel te rijden. Nu bleek het zondagavond al raak te zijn geweest; zelfs tot in België was het Noorderlicht te zien! Ik twijfelde… Hoe groot is de kans dat we het hier twee avonden achter elkaar kunnen zien? If you never try, then you never know! Dus pakte ik mijn spullen en reed ruim op tijd weg uit Delft om de boot van 19.30u te kunnen halen. Een file onderweg leek nog roet in het eten te gaan gooien, maar met een kleine baksteen op het gaspedaal reed ik om 19.27u de boot op. Eenmaal op Texel leek het dicht te trekken, opschieten dus! Ik dropte mijn spullen in het huisje en reed meteen door naar het strand van Paal 15, het strand waar ik al 25 jaar kom. Hier was niemand te zien, op een enkele collega-fotograaf na. Ik liep naar hem toe: ‘Noorderlicht aan het fotograferen?’, vroeg ik. ‘Dat is wel de bedoeling, maar ik zie nog niks’, zei hij. Ik zette mijn camera neer en maakte een testshot. Gelijk zag ik een groene gloed met zelfs een beetje paars erboven. ‘Je kunt het zien hoor!’ riep ik blij uit. ‘Zo bijzonder, mooier dan dit wordt het vanavond niet denk ik!’ (Little did I know :-)) ‘O is dat noorderlicht? Toch wel! Ja ik ben vogelfotograaf, heb het noorderlicht nog nooit gezien. Geweldig!

   

Terwijl we stonden te kletsen en fotograferen zag ik dat het noorderlicht beetje bij beetje meer omhoog kwam van de horizon. Ondertussen stond onze Arcticans whatsapp roodgloeiend; een groot deel was Moorderlicht aan het jagen; danwel in Scandinavië, danwel in de Benelux. Precies om 21.56 stuurde ik: ‘Het wordt nu fel’. Tegelijkertijd stuurde collega Yoni vanuit IJsland: ‘Nuuuuu’ en BAM, het spektakel barstte los! Snel bewegende pilaartjes en rood dat je heel goed met het blote oog zag… Zelfs in Noord-Scandinavië had ik het nog nooit op deze manier gezien! ‘Roooood’ stuurde collega Roderik ondertussen vanaf de dijk bij Enkhuizen. Ik stond inmiddels een bescheiden dansje te doen terwijl ik om de 20 seconden op de afdrukknop van mijn camera drukte. De batterij van mijn camera was bijna leeg en ik had niet door gehad dat het vloed werd, dus mijn tas was nat, maar het maakte me allemaal niet uit… Wat een feest was dit! Dit zijn de momenten dat je groene (of in dit geval rode) hartje een extra sprongetje maakt <3

   9C9A7012.jpg

9C9A7018.jpg