Georganiseerde reis of regel je het zelf?

Via een groot aantal reisorganisaties kun je tegenwoordig speciale Noorderlichtreizen boeken. Veel van deze organisaties zijn gespecialiseerd in reizen naar Scandinavië. Ik krijg vaak de vraag wat nou beter is; een reis boeken via een reisorganisatie of de reis zelf regelen? Dat hangt natuurlijk helemaal af van wat je wil! Het leek daarom handig de ‘voors en de tegens’ tegen elkaar af te zetten om je te helpen een keuze te maken:

Georganiseerde reis

Zelf regelen

Voor

 • Makkelijk
 • Snel
 • Aanspreekpunt bij vragen/problemen
 • Vooraf tips/informatie
 • Activiteiten en warme kleding (belangrijk!) vaak inclusief

 

Voor

 • Volledig op maat
 • Meer mogelijkheden
 • Meer vakantievoorpret 

Tegen

 • Vaak duurder
 • Niet (volledig) op maat (vaste reispakketten)
 • Minder keuze qua bestemmingen en accommodaties
 • Vaak vaste afreisdagen
 • Meestal ongunstige vluchttijden heen (charters)
 • Afhankelijk van reis; geen eigen auto om ‘s nachts op zoek te gaan naar Noorderlicht
 • Vaak maar één locatie

Tegen

 • Kost (veel) meer tijd
 • Alles zelf uitzoeken
 • Zelf zorgen voor warme kleding


Mijn eerste reis naar het Noorderlicht was naar Tromsø en hebben wij zelf geregeld. 
Waarom Tromsø? Wij waren al enkele keren in de zomer naar Scandinavië geweest en waren (en zijn nog steeds) het meest onder de indruk van Noord-Noorwegen; ongerepte natuur met indrukwekkende bergpartijen, diepe fjorden en witte zandstranden.
Waarom zelf geregeld? Ik vind het heel nou eenmaal erg leuk om zelf tripjes te plannen! En het is makkelijker om naar Tromsø te reizen dan je misschien denkt. Vanaf Amsterdam vlieg je bijvoorbeeld met SAS binnen 5 uur naar Tromsø (korte tussenstop in Oslo). Tromsø zelf is een heel leuk stadje, maar je kunt vervolgens ook allerlei kanten op: Sommarøy, Senja, de Lyngen Alpen en binnen 3 uur ben je zelfs in Kilpisjärvi, Finland! Wij kozen de eerste keer voor een rondreis van een week naar Sommarøy, Malangen en de Lyngen Alpen.

RondjeTromso.png

Een heel leuk rondje met veel mooie locaties om het Noorderlicht te fotograferen! Accommodaties boekte ik via Booking.com en Airbnb. Als je zelf een reis boekt is het heel belangrijk om zelf voldoende warme kleding mee te nemen. In het noorden van Scandinavië kunnen temperaturen ’s nachts dalen tot -25 graden! Over adequate kleding lees je hier meer. 

Een georganiseerde reis heeft ook heel veel voordelen! Voor deze reizen zijn vaak bijzondere locaties uitgezocht en er wordt vaak een compleet pakket, inclusief vlucht, transfers, eten en drinken, arctische kleding en activiteiten aangeboden. Wij boekten één keer een pakketreis via Xplore the North (nu Nordic) en dat beviel heel erg goed! Vijf dagen lang verbleven we in het mooie Lannavaara in Noord-Zweden. Het prettigste: je hoeft nergens over na te denken; alles is geregeld! Hierdoor kun je optimaal genieten van je trip. Wat ik grootste nadeel vond: zonder auto had je niet de mogelijkheid om zelf op zoek te gaan naar het Noorderlicht. Je zat echt vast aan die locatie. Zou ik het nog een keer doen? Zeker!

Kan je niet kiezen? Misschien hoeft dat ook helemaal niet; beiden kan ook! Nadat wij vijf dagen in Lannavaara waren geweest, zijn wij met de trein via Abisko doorgereisd naar Narvik. Je reist dan met de zogenaamde ‘Arctic Circle Train’. De reis duurt ongeveer 3 uur en je reist door spectaculaire landschappen. Wij maakten een tussenstop in Abisko, naar zeggen één van de beste plekken om het Noorderlicht te zien. Een hele leuke ervaring; wij kozen ervoor om ‘s avonds een stoeltjeslift van een ongeveer 20 minuten (koud en winderig, dus kleed je warm aan!) naar het Aurora Sky Station te nemen. Een bijzondere locatie om het Noorderlicht te zien!

De volgende dag reisden wij verder met de trein naar Narvik. Hier huurden we een auto met als eindbestemming: de Lofoten! Het was al donker toen we van Narvik naar de Lofoten reden. We werden door het Noorderlicht naar onze Airbnb begeleid… Wat een bijzondere ervaring! De Lofoten zijn in de winter adembenemend. Wij bezochten in het schaarse daglicht dat we hadden (ongeveer 4 uur per dag) vooral de hoogtepunten, zoals Reine, Nusfjord, Hauckland Beach en Unstad Beach. We vlogen terug van de luchthaven van Narvik (Evenes).

In het kaartje hieronder de in totaal 10-daagse reis. Ik zou deze combinatie iedereen aanraden!

ArticCircleTrain.png

Oranje stuk is het stuk dat wij met de trein reisden. Van Lannavaara naar Kiruna moesten we een ‘privé-transfer’ boeken