De eerste keer

Eerste keren maken over het algemeen grote indruk. Zo ook de eerste keer dat ik het Noorderlicht zag. Wij bezochten Scandinavië al meerdere keren in de zomer; wat waren we onder de indruk! Dit spectaculaire landschap wilden we natuurlijk ook wel eens in de winter zien… Net als dat magische Noorderlicht dat we nog nooit hadden gezien. Daarom besloten we in januari 2018 een week naar Tromsø te gaan. Speciaal om het Noorderlicht te fotograferen huurde ik een lens en las me in zoveel ik kon. Onze eerste nacht verbleven we in Sommarøy (oftewel, ‘zomereiland’). De rit er naartoe was al overweldigend… wat een omgeving! Zeker met het roze-paarse poollicht als decor. In en rond Sommarøy zochten we naar mooie plekken waar we die avond eventueel het Noorderlicht zouden kunnen zien en fotograferen – die waren er voldoende. Maar eerst moest het donker worden. Toen het eenmaal donker was, zijn we eerst een wandeling gaan maken. Gelukkig was het helder! Maar waar moesten we nou naar zoeken?
 

‘Zie jij iets?’

‘Nee, jij?’

‘Nee, maar ik heb ook eigenlijk geen idee wat ik zou moeten zien!’

‘Ik ook niet!’
 

We zagen het Noorderlicht niet en besloten eerst te gaan eten. Ondertussen begon het te sneeuwen… en niet zo’n beetje ook! In Noord-Noorwegen en vooral aan de kust is het weer erg onvoorspelbaar en kan het zo omslaan. Toch besloten we na het eten nog een poging te wagen. We reden naar één van plekken die we overdag hadden uitgezocht. In de sneeuw monteerde ik mijn camera op mijn statief en maakte wat testshots. Ondertussen stopte het met sneeuwen leek het zelfs op te klaren. We begonnen sterren te zien! Te midden van de sterren begon zich een soort wolk te vormen. Een beetje wittig, maar het gekke was dat de wolk leek te bewegen. Zou dat dan .…….? Nog voordat we antwoord op deze vraag konden geven begon de wolk sneller en uit elkaar te bewegen.
 

Wooooooow’, was nog het enige wat ik uit kon brengen. Dit was het dus! Wat was dit bijzonder!
 

We werden op een korte show van de Groene Dame getrakteerd voordat het weer betrok en opnieuw begon te sneeuwen. Kort maar krachtig en voor mij liefde op het eerste gezicht! Ik maakte die avond mijn eerste foto’s van het Noorderlicht. De foto hieronder blijft nog altijd één van mijn favoriete Noorderlichtfoto’s. Als ik die foto zie voel ik het nog steeds een beetje… het gevoel van mijn eerste ‘Noorderlicht-ervaring’. Eerste keren, die vergeet je niet zo snel!

IMG_0968.jpg