De dag dat ik STEVE ontmoette

Ik ontmoette STEVE op 5 september 2019 in Whitehorse, Canada. ‘Lekker interessant’, zal je misschien denken. Maar deze STEVE is heel erg speciaal, hij is namelijk het broertje van de Groene Dame. STEVE staat voor Strong Thermal Emission Velocity Enhancement. Het lijkt heel erg op het Noorderlicht, maar is een ander uniek fenomeen! STEVE verschijnt als een stabiele, roze boog van oost naar west – vaak samen met het Noorderlicht. Je kunt dit fenomeen op lagere breedtegraad waarnemen dan het Noorderlicht, vaak zelfs buiten de aurora zone. STEVE wordt, anders dan het Noorderlicht, veroorzaakt doordat geladen deeltjes hoog in de atmosfeer worden opgewarmd.
 

De eerste avond dat wij STEVE zagen verbleven wij op het schitterende Northern Lights Resort & Spa. Je begrijpt dat bij het plannen van onze reis naar Canada deze tussenstop niet mocht ontbreken. En wat waren we blij met die keuze! We hadden erg geluk met het weer, we hadden namelijk 3 nachten achter elkaar een heldere hemel! Ik wachtte de eerste avond in onze cottage ‘Arnika’ (on)geduldig af tot het donker genoeg werd om het Noorderlicht te kunnen zien. Toen het begon te schemeren, vond ik dat ik lang genoeg had gewacht en ging naar buiten. Tot mijn grote verbazing zag ik met mijn blote oog al Noorderlicht, maar gek genoeg vanuit oostelijke richting. En het was roze? Dat had ik nog nooit gezien. Dit was één van de eerste foto’s die ik klikte:


Gelukkig was er een gids aanwezig aan wie ik het kon vragen. Hoewel ze het zelf nog nooit had gezien, vermoedde ze dat dit STEVE moest zijn. Toen ik de volgende dag over STEVE begon te lezen, begreep ik dat dit inderdaad niet kon missen. De roze band van oost naar west, de relatief lage breedtegraad van Whitehorse en als doorslaggevend bewijs het zogenaamde groene ‘tuinhek-patroon’ dat vaak samen met STEVE te zien is. Wij mochten uiteindelijk twee avonden achter elkaar van de aanwezigheid van STEVE genieten, heel bijzonder bleek achteraf! 
 

   


Wil je meer lezen over STEVE? Space.com heeft in 2019 nog een heel interessant artikel over dit fenomeen gepubliceerd.