2020

2020

Er is al veel gezegd over het jaar 2020. Dit jaar was ‘anders’, in vele opzichten. Maar is ‘anders’ alleen maar slecht? 

Natuurlijk heeft het coronavirus heel veel ellende gebracht. Ik leef mee met alle mensen die een dierbare zijn verloren of zelf heel erg ziek zijn geweest. Zelf heb ik ook drie weken benauwd op bed gelegen. Ons leven is daarnaast natuurlijk ook behoorlijk beperkt. Zelf vind ik het bijvoorbeeld heel erg jammer dat we deze winter niet mogen reizen… Net nu mijn site gelanceerd is! Maar ik ben het met iedereen eens die stelt, dat dit ‘klein leed’ is in vergelijking met wat andere mensen hebben moeten meemaken! In de zorg en de horeca bijvoorbeeld.

Maar naast alle ellende heeft dit jaar juist ook heel veel moois gebracht. Dat geldt voor mij persoonlijk, maar ik denk dat iedereen wel een speciaal moment, een warme herinnering of een wijze les vanuit 2020 mee kan nemen naar volgend jaar. Het leek mij mooi daar op de valreep nog even bij stil te staan. 

Voor mij was de lancering van mijn website natuurlijk één van de hoogtepunten van dit jaar. Zonder het coronavirus had ik hier wellicht niet de rust en tijd voor gevonden. In maart werden we namelijk ineens gedwongen om stil te staan. Maar is stilstaan altijd slecht? Ik denk het niet, want stilstaan geeft tijd voor reflectie en bewustwording. Bewust wordt de tijd vertraagd. En in een maatschappij waarin de druk hoog is, was dat voor mij een groot cadeau.  

Ook bracht dit jaar creativiteit om geluk te zoeken binnen de mogelijkheden. En dat bleek ‘m vaak in de kleine dingen te zitten. Het bracht ons de mentale bereidheid om tevreden te zijn met wat we hebben en niet altijd meer te willen (en te moeten). En vaker stil te staan bij de mooie momenten die we hebben beleefd. En natuurlijk saamhorigheid, om er ‘samen het beste van te maken’. 

Als laatste kon de natuur dit jaar even op adem komen. Even een ‘break’ van onze oprukkende 24-uurs economie. De lucht is schoner en het water in Venetië is bijvoorbeeld voor het eerst in jaren zo helder dat je er de vissen weer kunt zien zwemmen. Natuurlijk weten we niet hoe zich dit verder ontwikkelt na de coronacrisis, maar het heeft ons bewustzijn van de klimaatcrisis vergroot en hopelijk ook onze vastberadenheid om deze serieuzer aan te gaan pakken!

Op dit moment is niet veel zeker. Maar wat in ieder geval wel zeker is, is dat het Noorderlicht aan de hemel blijft verschijnen. Vergeet dus niet om af en toe omhoog te kijken en je bewust te zijn van alle lichtpuntjes in je leven. 

Ik wens iedereen een heel mooi 2021, vol geluk en bijzondere momenten. En misschien wel een Noorderlicht avontuur als we weer mogen reizen?! Nog even geduld… Maar doe vooral alvast inspiratie op op mijn website! #dreamnowtravellater

Nathalie